dinsdag 22 augustus 2017

Je kroonjuwelen verkopen. Is dat wel zo slim?

Bouwer Hurks verkoopt kroonjuwelen aan investeerder, kopte Cobouw afgelopen maand. Dat klinkt toch een beetje als een noodsprong. Maar niets is minder waar. Deze prefabbeton divisie wordt toevertrouwd aan de investeringsmaatschappijen HB Capital en Opportunity Partners.
Juist omdát het zo succesvol is.Zowel nationaal als internationaal valt de innovatieve prefabdivisie van Hurks op.
Zij laten complete woon- en kantoortorens verrijzen, bestaande uit grote geprefabriceerde elementen van zeer hoge kwaliteit. Denk aan London City Island en London Royal Wharf, maar ook het Symphony project aan de Amsterdamse Zuidas en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch zijn dankzij Hurks prefabbeton snel en vakkundig opgeleverd.

Maar waarom zou je zo’n divisie verkopen?
De familie Hurks antwoordt dat zij de enorme internationale groeikansen van Hurks Prefabbeton ruim baan willen geven. Dat lukt alleen als investeringsmaatschappijen de groei verder financieel ondersteunen. Zelf leggen zij de focus op waar ze van origine voor staan: bouw, ontwikkeling en onderhoud.
Ik ben enthousiast over deze deal. Prefabricage heeft naar mijn idee de toekomst. Overname door investeerders is in dit geval een geweldige kans om deze innovatieve tak van sport door te ontwikkelen. Hoewel ik ook verbaasde geluiden hoor. Het traditionele denken, zowel technisch als procesmatig, zit kennelijk nog stevig verankerd in de bouw. Bij zowel opdrachtgevers, adviseurs en regelgevers als architecten.
Is het de angst voor verandering? Onbekendheid met nieuwe technieken? Of spelen er andere motieven?

Slimmer, sneller en goedkoper bouwen
Want als je naar de markt kijkt, beantwoordt juist de prefab bouw aan de vraag van de uiteindelijke klant. Niet alleen vanwege de integrale kostenbenadering, die de total cost of ownership (TCO) laag houdt, maar met name de integrale benadering van ontwerp en productie maakt het prefab bouwconcept interessant.
Kortom, er wordt slimmer, sneller en goedkoper gebouwd. Los van de traditionele rolverdeling binnen de bouwketens. Een fantastische ontwikkeling nu de bouwsector zo hard groeit.

Zweden is koploper
Een mooi voorbeeld is Zweden. Wereldleider als het gaat om de prefabmarkt. Maar liefst 84% van de vrijstaande woningen bestaat uit prefabricatie. De vooraanstaande firma Lindbåcks werkt inmiddels op een niveau van automatisering dat te vergelijken is met de moderne industriële productie. En lean: gericht op minimale verspilling en maximale waarde voor de eindklant.
Internationaal gezien doet Nederland overigens goed mee. Bedrijven als o.a. Ursem, Nezzt, IQ, Cascotaal en Jan Snel zijn sprekende voorbeelden ! (en niet alleen in Nederland).

Met dank aan Mofei Bian

Focus op de klant
Laat de verkoop van de kroonjuwelen van Hurks het goede voorbeeld zijn. Focus op de vraag van de markt, de klant. En tel daarbij de inzichten rond duurzaam bouwen en de circulaire economie bij op. Dan kom je vanzelf uit op kwalitatieve prefab- en modulaire bouw én optimale bouwketenintegratie.  

Ik zeg, aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vijf interessante berichten over prefab die recent het nieuws hebben gehaald

Met name internationaal zijn er bijzondere projecten gerealiseerd. Zeker zijn er ook in Nederland in steeds meer bijzondere projecten gewee...